Aktualności

Kupuj świadomie - Produkt polski.

Kupuj świadomie - Produkt polski.

W środę 26 marca, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z KOWR ruszyło z kolejną odsłoną kampanii "Kupuj świadomie  - Produkt polski".

Rozoczęto od mediów społecznościowych, od 1 kwietnia ruszy kampania, emisja spotów KUPUJ SWIADOMIE-PRODUKT POLSKI w tv i działaniami towarzyszącymi.

[...]

Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych.

Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych.

Serdecznie zapraszamy do udziału w Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Tradycje Regionów Polski 2020", którego organizatorami są Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, Grupa Dora Metal, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawska Izba Turystyki w Warszawie.

[...]

Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień piąty.

Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień piąty.

Młodość górą.
Dzisiaj startuje Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy (OSSKiC) - kadra juniorów, w tej konkurencji startowali kucharze do 25-tego roku życia.
Juniorzy tak samo jak ich starsi koledzy startują w kategorii „Restaurant of Nations”.
W kategorii „Restaurant of Nations”- Juniorzy, sześciu kucharzy i jeden asystent, w ciągu sześciu godzin mają do przygotowania i podania dwudaniowe menu dla 60 osób.

[...]

Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień czwarty.

Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień czwarty.

Kolejny dzień współzawodnictwa.
Dzisiaj ponownie startuje Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy (OSSKiC) - kadra seniorów, tym razem w kategorii „Restaurant of Nations”.
Konkurencja „Restaurant of Nations” polega na przygotowaniu i podaniu przez sześciu kucharzy i jednego asystenta, w ciągu sześciu godzin trzydaniowego menu dla 110 osób.
Polacy wystartowali w kuchni nr 13.

[...]

Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień trzeci.

Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień trzeci.

Wolne od stresu zmagań olimpijskich.
Niemniej dzień upłynął bardzo pracowicie. Członkowie Zarządu wraz z kadrowiczami spotkali się z Zarządem sponsora, w fabryce noży – GIESSER.
Giesser to wiodący na świecie, niemiecki producent wysokojakościowych noży i profesjonalnych akcesoriów. Początki tej rodzinnej firmy sięgają aż 1776 roku.

[...]

Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień drugi.

Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień drugi.

Od rana Narodowa Reprezentacja Polski – kadra seniorów  przygotowuje się do startu w kategorii „Chef’s Table”.
„Chef’s Table” to kategoria, w której siedmiu kucharzy i jeden asystent w ciągu pięciu godzin przygotowują siedem różnych zestawów dla 12 porcji menu degustacyjnego.

[...]

Otwarcie Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA.

Otwarcie Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA.

IKA/Olimpiada Kulinarna odbywa się już po raz 25.
W tym roku, po raz pierwszy miejscem zmagań kucharzy i cukierników stały się tereny hal targowych w  Stuttgarcie.
W inauguracji Olimpiady uczestniczyło prawie 2 tysiące najlepszych kucharzy i cukierników z 70 krajów.

[...]

Sponsor Polish BBQ Kings na mistrzostwa BBQ w Perry (USA)

Sponsor Polish BBQ Kings na mistrzostwa BBQ w Perry (USA)

Chcielibyśmy przedstawić Państwu jednego z naszych oficjalnych sponsorów, dzięki któremu zrealizowaliśmy nasz plan wyjazdu na mistrzostwa świata w BBQ na Florydę. A młody kucharz Daniel Ostrowski Dostał niezwykłą szansę przeżycia rywalizacji z drużynami amerykańskimi na własnej skórze.
Firma Qchnia Project z Rzeszowa – bo o niej mowa – to firma młoda stażem ale z ogromnym doświadczeniem.

[...]

Intensyfikacja treningów Poland National Culinary Team

Intensyfikacja treningów Poland National Culinary Team

Poland National Culinary Team zintensyfikowała swoje treningi w związku z udziałem w IKA Stuttgart 2020. Na terenie Instytutu Kulinarnego Transgourmet odbywają się treningi kadry juniorów i seniorów przygotowujące do startu w wyznaczonych kategoriach Mistrzostw Świata.

[...]

Nocne gotowanie

Nocne gotowanie

W sobotę, 19 października, kadra seniorów trenowała gościnnie w Hotelu HARNAŚ i wyprawiła uroczystą kolację, na której było można spróbować dań przygotowanych na IKA Culinary Olympics 2020.

[...]

Pokazy Master Class

Pokazy Master Class

Pokazy Master Class podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski prowadzone przez zawodników Narodowej Reprezentacji Polski na przyszłoroczną olimpiadę w Stuttgarcie.

Każdy z szefów zaprezentował kunszt pracy i smak jakim zwykle raczy swoich gości.

[...]

PUCHAR POLSKI W CARVINGU

PUCHAR POLSKI W CARVINGU

OSSKIC od początku istnienia pucharu kibicuje i wspiera merytorycznie to efektowne przedsięwzięcie. 
Puchar Polski w Carvingu podczas Targów Polsagra Gastro !

Carvinogowe rzeźby ozdobiły ostatni dzień Targów Polagra Gastro, a wszystko za sprawą Pucharu Polski w Carvingu, organizowanego przez Carving- Gniech i Grupę MTP. 

[...]

Deseru Expo Sweet 2020

Deseru Expo Sweet 2020

Z radością informujemy, że został opublikowany regulamin Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2020, którym od wielu lat patronuje OSSKiC. W tym roku organizatorzy podwoili wartość puli nagród, aż do kwoty 20 tys. PLN. Przewidziano bardzo atrakcyjne nagrody dla lokali, z których uczestnicy zajmą miejsca na podium. To wyjątkowe rozwiązanie, dzięki któremu doceni się nie tylko zawodników, ale także restaurację, z której się wywodzą i dzięki której mogli wystartować.
Oczywiście tradycyjnie organizatorzy zapewniają nocleg, wyżywienie i parking dla wszystkich startujących. Regulaminy znajdziecie tu:
http://exposweet.pl/konkursy-2020

 Warto się zgłosić, bo konkursy na Expo Sweet to wyjątkowe wydarzenia, o których długo się nie zapomina. My oczywiście też tam będziemy!

 

Warsaw Food Expo 2019

Warsaw Food Expo 2019

W dniach 12 - 14 września 2019 roku odbyły się największe targi żywności w Polsce "Warsaw Food Expo" podczas których, po raz kolejny Narodowa Kadra Kucharzy OSSKIC zorganizowała pokazy kulinarne.

[...]

"SMAKI GALICJI" - Konkurs Kulinarny

Smaki Galicji

14 lipca 2019 roku  w Gorajcu (gmina Cieszanów) odbył się Konkurs kulinarny Smaki Galicji.
Zwycięzcy Konkursu otrzymali nominacje do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

[...]

"Europa na Widelcu"

"Europa na Widelcu"

W dniach 29.05-01.06.2019 odbyła się kolejna-11 edycja Festiwalu Kulinarnego „Europa na Widelcu”. Na dwa dni Wrocławski rynek wypełnił się zapachem, smakami i gośćmi z niemalże wszystkich krajów europejskich by wspólnie zjednoczyć się kulinarnie i ukazać różnorodność i bogactwo własnych kuchni.

[...]

V edycja Grill Festiwal

V edycja Grill Festiwal

W dniach 6-7.04.2019 na terenie Amber Expo w Gdańsku odbyła się V edycja Grill Festiwal - imprezy kulinarnej, której ideą jest ukazanie szefa kuchni jako artysty oraz władcy ognia i dymu.

[...]

Targi Sielskie Smaki

Targi Sielskie Smaki

W dniach 5-7.04.2019, na terenie Global Expo na warszawskim Żeraniu, odbyły się Targi Sielskie Smaki, którym patronował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.Pośród dziesiątek wystawców dominowały produkty regionalne i tradycyjnie wytwarzane, niejednokrotnie w domowych manufakturach i gospodarstwach rolniczych.

[...]

23 edycja Międzynarodowych targów Gastronomicznych Euro Gastro

23 edycja Międzynarodowych targów Gastronomicznych Euro Gastro

W dniach 27-29 marca odbyła się, już  23 edycja Międzynarodowych targów Gastronomicznych Euro Gastro, którą patronatem swoim objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

W ciągu trzech dni swoje nowości, najciekawsze projekty oraz najnowsze trendy w biznesie gastronomicznym zaprezentowało ponad 200 wystawców z całej Europy.

[...]

Międzynarodowe Targi Worldfood

Międzynarodowe Targi Worldfood

9 marca, podczas Międzynarodowych Targów Worldfood w warszawskim Expo, którym patronowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni odbyły się liczne prezentacje i pokazy kulinarne, których tematyka i składniki receptur ściśle związane były z charakterystyką kuchni polskiej, tej nowoczesnej jak i tej, która prezentowano na stołach w XV,XVI i XVII wieku.

[...]

Po czym poznać Dobrą Wołowinę?

Po czym poznać Dobrą Wołowinę?

System jakości to pewność dla Konsumenta!
Polska wołowina HIT eksportowy
Polska wołowina od lat jest znana na całym świecie jako mięso doskonałej jakości. Nasza wołowina dopuszczona jest nawet na rynek japoński, który jest jednym z najbardziej wymagających światowych rynków pod względem jakości i bezpieczeństwa żywności.

[...]

"Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018".

"Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018".

Konkurs kulinarny "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018” oraz Ogólnopolskiej „Olimpiady Młodych Baristów” dla Szkół Gastronomicznych, organizowane przez ZSG im. E. Pijanowskiego pod okiem pomysłodawczyni Pani Dyrektor Marzeny Cieślak, po raz 10 odbyły się 7 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal. Rywalizacja była bardzo zacięta, dwuosobowe zespoły pod okiem swoich nauczycieli przygotowywały trzy dania: przystawkę, danie główne i deser.

[...]

Wielki Sukces Polskiej Gastronomii w Luksemburgu!!!

Wielki Sukces Polskiej Gastronomii w Luksemburgu!!!

24-28 listopada w Luksemburgu odbywała się 13. edycja Villeroy & Boch Kulinarnego Pucharu Świata. W mistrzostwach uczestniczyło ponad 1000 zawodników z 54 krajów, w tym 30 drużyn narodowych profesjonalistów, 15 drużyn narodowych juniorów, 15 drużyn narodowych catering community, 45 drużyn regionalnych oraz 750 zawodników indywidualnych.

[...]

Srebro i Brąz !!! Juniorów

Srebro i Brąz !!! Juniorów

Zawodnicy Narodowej Kadry Juniorów zdobyli, Patryk Mach  brązowy medal a Michał Ziaja srebrny medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu w kategorii „zimny stół”  - GRATULACJE.

[...]

Brązowy Medal!!

Brązowy Medal!!

Podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu 2018, nasza reprezentacja kucharzy wywalczyła brązowy medal w kategorii „ Zimny stół”, i to nie jest jej ostatnie słowo :), przed nami „gorąca kuchnia” oraz występy indywidualne.

Zapraszamy, do obejrzenia fotorelacji z drogi po Brąz!!!

[...]

Wołowina trudna czy łatwa.

Wołowina trudna czy łatwa.

Wołowina w kuchni polskiej nigdy nie była tak popularna jak obecnie. I tak jak jest popularna to w przeciętnym polskim domu jest podawana zaledwie na kilka sposobów. Najczęściej jest to pieczeń, bitki, tatar, szponder jako podstawa do rosołu lub zup.

[...]

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

20 października to International Chefs Day – Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni. Święto, którego celem jest uhonorowanie pracy kucharzy: ciężkiej, pełnej wyrzeczeń, często niedocenianej.

[...]

18 finał Kulinarnego Pucharu Polski

18 finał Kulinarnego Pucharu Polski

Kulinarny Puchar Polski to konkurs, który co roku wyzwala ogromne emocje w środowisku polskiej gastronomii. Kto w tym roku otrzyma miano "Najlepszego z najlepszych"? Przekonamy się już 3 października...

[...]

Rozmowa z Jarosławem Uścińskim

Rozmowa z Jarosławem Uścińskim

Rozmowa z Jarosławem Uścińskim, właścicielem i szefem kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie, prezesem zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz laureatem Hermesa kulinarnego Poradnika Restauratora 2010 w kategorii restauracja ogólnopolska...

[...]

Uroczysta Gala Good Cheese 2018

Uroczysta Gala Good Cheese 2018

Konkurs Good Cheese 2018 rozstrzygnięty. Kucharze rekomendowani przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni ocenili produkty w lipcu, natomiast uroczyste ogłoszenie wyników nastąpiło 11 września podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego w Łochowie...

[...]

Instytut Kulinarny Transgourmet już działa!

Instytut Kulinarny Transgourmet już działa!

Reprezentacja Polski kucharzy trenuje tam już od blisko miesiąca, ale oficjalne otwarcie nastąpiło dopiero dzisiaj. Zaproszonych gości, wśród których dostrzec można było Kurta Schellera, Roberta Sowę i Jarosława Uścińskiego, przywitali prowadzący imprezę znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna Beata Tadla oraz Krystian Zalejski, manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet...

[...]

Co cztery lata w Luksemburgu

Co cztery lata w Luksemburgu

Już tylko niespełna trzy miesiące dzielą nas od 13 edycji Villeroy & Boch Kulinarnego Pucharu Świata. Ten organizowany co cztery lata przez Valel Club Luxembourg prestiżowy konkurs kulinarny przyciąga tłumy wielbicieli kuchni z całego świata...

[...]