Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Aktualności

  • Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy

    W dniu 15 listopada w Centrum Olimpijskim odbyło się pierwsze zgrupowanie kulinarnej kadry Polski mające na celu wyłonienie członków Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Puchar Świata Luksemburg 2018. Trwają eliminacje, a ostateczny skład Reprezentacji zostanie podany na Walnym Zjeździe Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni połączonym z kolacją Wigilijną. W międzyczasie trwają przygotowania oraz selekcja produktów dostarczonych przez Strategicznego Partnera oraz Sponsora Reprezentacji, firmy Selgros TransGourmet.

    Więcej...
  • Preeliminacje konkursu Bocuse d'Or Poland

    Przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d'Or ruszyły pełną parą.
    Komitet Organizacyjny Bocuse d'Or Poland zdecydował o przeprowadzeniu PREELIMINACJI w celu wyłonienia maksymalnie 8 kandydatów, którzy wystartują w finale eliminacji krajowych Bocuse d'Or Poland w lutym 2018 roku.

    Więcej...
  • Szefowie wybrali najlepsze polskie sery

    29 września w restauracji Moonsfera odbyła się kolejna edycja kulinarnego konkursu sera GOOD CHEESE.
    Konkurs dedykowany jest producentom, którzy komercyjnie oferują ser na polskim rynku. Nie ma w nim przegranych, ponieważ ogłaszane są jedynie trzy pierwsze miejsca w każdej ocenianej kategorii. Sery oceniają profesjonaliści: kucharze i szefowie kuchni a ocena odbywa się pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie.

    Więcej...
  • Walny Zjazd OSSKiC

    W dniach 2.12.2017 w Hotelu Double Tree by Hilton w Warszawie odbędzie się Walny Zjazd Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni połączony z uroczystą Kolacją Wigilijną.
    Serdecznie zapraszamy wszystkich Członków OSSKiC, Partnerów i sympatyków stowarzyszenia do wzięcia udziału w wieczornym, świątecznym wydarzeniu.

    Więcej...
  • Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017

    8 grudnia 2017 roku odbędzie się IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych, organizowana przez: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Grupę Dora Metal, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firmę Apro Trade/Akademia Kawy®.
    Cele główne konkursu kulinarnego to: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia.

    Więcej...
  • OSSKiC na otwarciu nowej hali Selgros

    9 października 2017 roku odbyło się uroczyste otwarcie piątej już hali Selgros w Warszawie i osiemnastej w Polsce. W tak wyjątkowym wydarzeniu nie mogło zabraknąć śmietanki polskiej gastronomii, w tym czołowych nazwisk Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, którego Partnerem jest Selgros.

    Więcej...
  • OSSKiC na targach Polagra Gastro 2017

    Za nami kolejne Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Polagra Gastro w Poznaniu. W tym roku Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni wsparło to wydarzenie w prawdziwie profesjonalnym stylu. Pierwszego dnia targów Master Class Show poprowadziła Kadra Narodowa Polski Juniorów OSSKiC pod okiem jej trenera Sebastiana Krauzowicza.

    Więcej...
  • VII Ogólnopolski Festiwal Kulinarny
    Borów Dolnośląskich "Ale pasztet!"

    W dniach 17-19 listopada 2017 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
    "Ale pasztet !".

    Konkurs odbędzie się w kategoriach:
    17/XI/2017 - Uczniowie szkół gastronomicznych
    18/XI/2017 - Kucharze profesjonalni
    Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.

    Więcej...
  • Bocuse d'Or powraca do Polski

    Po dwóch latach nieobecności konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce! Szczegóły dotyczące polskich eliminacji podamy już niebawem.

    Tymczasem mamy przyjemność poinformować, że do grona Komitetu Organizacyjnego Bocuse d'Or Polska dołączył Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie.

    Więcej...
  • SELGROS - dwudziestolecie lecie działalności handlowej w Polsce

    W sobotę pierwszego lipca na terenie międzynarodowych targów poznańskich, Selgros i Jego partnerzy świętowali dwudziestolecie lecie działalności handlowej w Polsce.
    Począwszy od roku 1997 gdy w Poznaniu otwarto pierwszą hale, do dnia dzisiejszego gdy jest ich już siedemnaście. Wspominano początki działalności i trud włożony w jej rozwój.

    Więcej...
  • Konkurs kulinarny
    Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2017

    W dniu 3 czerwca 2017 roku na teranach hotelu Windsor**** w Jachrance odbyła się IX edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". Konkurs od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów oraz amatorów grillowania i zabawy na świeżym powietrzu.
    Również i w tym roku dopisała liczna frekwencja i słoneczna aura.

    Więcej...
  • "Najlepsze w moim domu"
    Konkurs Gospodyń Domowych

    Konkurs "Najlepsze w Moim domu" skierowany jest do osób pełnoletnich, gotujących amatorsko w domu. Zadaniem głównym konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, a także dobra zabawa. Uczestnik Konkursu powinien odtworzyć wiernie danie, które jest najlepsze w jego domu.

    Więcej...
  • "Moje Najpyszniejsze!"
    Puchar Polski dla Dzieci w wieku 8-12 lat

    Konkurs kulinarny "Moje Najpyszniejsze!" dedykujemy dzieciom w wieku 8-12 lat oraz ich rodzicom lub opiekunom. Głównym zadaniem, poza dobra zabawa jest wspólne przygotowanie potrawy, dania głównego, które w domu rodzinnym uchodzi za specjał, jest najchętniej przygotowywane. Zapraszamy rodziców i dzieci, gwarantujemy dobrą zabawę w oprawie konkursu kulinarnego.

    Więcej...
  • Kuchnie świata na targach WorldFood Warsaw

    Kuchnie różnych krajów, najlepsze produkty żywnościowe, specjalności regionalne, napoje i soki naturalne, słodkie i pikantne przekąski, a wszystko pachnące ziołami i przyprawami z całego świata zaprezentowane przez znanych kucharzy warszawskich restauracji – to wszystko czeka na Państwa podczas targów WorldFood Warsaw.

    Więcej...
  • Jubileuszowa XV edycja konkursu kulinarnego
    Martell 2017

    L'Art de la cuisine Martell 2017 kolejny raz zapisał się na kartkach gastronomicznej historii, w tym roku 04 marca odbyła się jego jubileuszowa - XV edycja konkursu oraz X - na Zamku w Rynie, który wypełnił się po brzegi kucharską bracią.
    Konkurs Martell to niekwestionowana marka, profesjonalny i przygotowany z najwyższą starannością. Od wielu lat przyciąga kucharzy z całej Polski, którzy pragną w nim wystartować. W tym roku przesłano ponad 50 zgłoszeń. Cieszy więc fakt, że po rocznej przerwie powrócił do
    Kulinarnego Pucharu Polski.

    Więcej...
  • Targi EuroGastro i WorldHotel - wszystko dla branży HoReCa w jednym miejscu

    Branżę HoReCa czeka wyjątkowe wydarzenie. Na początku kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym. MT Polska w Warszawie równolegle odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. Obie imprezy targowe w tym samym miejscu i czasie to pełny dostęp do najnowszej oferty z branży hotelarskiej, gastronomicznej oraz cateringowej. Dla wystawców to z kolei gwarancja spotkań z właścicielami, zarządzającymi oraz osobami decyzyjnymi w obiektach noclegowych oraz gastronomicznych.

    Więcej...
  • 30 edycja Bocused'or Rozstrzygnięta!

    Bocuse d'Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany do życia w 1987 roku przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. W organizowanym co dwa lata konkursie bierze udział kilkadziesiąt krajów z Europy, Azji i Ameryki. Każdy z krajów wyłania swojego reprezentanta w krajowych eliminacjach. Następnie, zwycięzcy z poszczególnych krajów walczą o jak najwyższe miejsce w rozgrywkach na poziomie kontynentalnym, aby zmierzyć się w spektakularnym, światowym finale konkursu w Lyonie.

    Więcej...
  • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

    W dniu 15.01.2017r na warszawskim Placu Defilad, tuż pod PKIN odbył się 25 finał WOŚP wieńczący kolejne wydanie największej w Europie Akcji Charytatywnej, której celem w tym roku było ratowanie życia i zdrowia dzieci na oddziałach ogólno pediatrycznych, oraz zapewnienie godnej opieki medycznej seniorom.

    Więcej...
  • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

    Równorzędnie w innych miastach na terenie Polski odbywały się inicjatywy kulinarne, których celem było wsparcie szczytnego celu WOŚP.

    Więcej...
  • Ruszyły zapisy do trzeciej edycji
    „Goût de France / Good France”

    21 marca 2017 roku odbędzie się trzecia edycja wydarzenia "Goût de France/ Good France". W tym dniu restauracje z całego świata będą serwować typowe francuskie menu. Zapisy dla szefów kuchni pragnących wziąć udział w trzeciej edycji "Goût de France/ Good France" trwają od 6 listopada 2016 r. do 25 stycznia 2017 r.

    Więcej...
  • Olimpiada Kulinarna w Erfurcie

    SREBRO i BRĄZ dla Polski na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie
    Polska Reprezentacja Kucharzy Juniorów wspierana w tym roku przez Selgros Cash&Carry i Transgourmet osiągnęła najlepszy wynik w historii na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna (IKA) jest jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń w branży gastronomicznej na świecie.

    Więcej...
  • Posiedzenie Rady Programowej Kulinarnego Pucharu Polski

    W dniu 4 sierpnia odbyło się posiedzenie Rady Programowej Kulinarnego Pucharu Polski.
    Rada Programowa Kulinarnego Pucharu Polski jest organem, który czuwa i nadzoruje przebieg każdej edycji konkursu. Podczas posiedzenia podsumowano więc przygotowania do Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

    Więcej...
  • OSSKiC pozyskało nowego sponsora głównego. Firma Trans Gourmet.

    Firma Transgourmet Polska, operator marek Selgros Cash&Carry i Transgourmet działa z branżą HORECA i wspiera pracę kucharzy. Jednocześnie co dla nas niezwykle ważne rozwija się słuchając potrzeb.

    Więcej...
  • Olimpiada Kulinarna w Erfurcie

    Z ogromną przyjemnością ogłaszamy listę kucharzy, którzy już bezpośrednio podczas prac zespołu powalczą o udział w ścisłej kadrze narodowej juniorów na Olimpiadę Kulinarną w Erfurcie 2016.
    Lista młodych kucharzy, którzy ukończyli II etap eliminacji do Narodowej Reprezentacji Juniorów Erfurt 2016.

    Więcej...
  • Warsztaty: stany skupienia – sosy, smoothies i sorbety

    18 listopada w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbyły się kolejne warsztaty dla profesjonalnych kucharzy. Tematem przewodnim będą stany skupienia – sosy, smoothies i sorbety, których idealne przygotowanie wymaga doskonałej wprawy i nierzadko lat doświadczenia.

    Więcej...

Partnerzy