W dniu 27 sierpnia 2022 roku, w Ustroniu odbyła się XV edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny – Konkurs nominowany do Finałów Kulinarnego Pucharu Polski 2022. Uczestnicy Konkursu mieli za zadanie w przeciągu 90 minut przygotować 7 porcji dania głównego i 7 porcji deseru.
29
sp.
XV edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
- Comber z polskiej jagnięciny (z kością lub bez kości)
- Topinambur
- Tymianek
- Olej z esencją masła Firmy Kruszwica
Obowiązkowymi produktami do przygotowania deseru są:
- Ser owczy (do wyboru: bryndza, bundz i/lub oscypek)
- Jeżyna
- Rozmaryn
- Likier czekoladowy Firmy Chopin
Konkurs kulinarny oceniało Profesjonalne Jury w składzie:
- Przewodniczący - Jarosław Uściński - Polska - uprawnienia sędziego WACS
- Jury Degustacyjne - Gruszka Marcin - Polska - uprawnienia sędziego WACS
- Jury Degustacyjne - Daniel Ayton - Anglia - uprawnienia sędziego WACS
- Jury Degustacyjne - Karel Drapal - Republika Czeska - uprawnienia sędziego WACS
- Jury Degustacyjne - Piotr Szczygielski - Polska
- Jury Degustacyjne - Jacek Zięba - Polska
- Jury Degustacyjne - Adam Kotomski - Polska
- Jury Degustacyjne - Maria Politowicz - Polska
- Jury Techniczne - Maciek Kołodziejczyk - Polska
- Jury Techniczne - Dawid Domin - Polska
W tegorocznych Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny na podium znaleźli się :
1. Miejsce
i nominacje do Finałów Kulinarnego Pucharu Polski 2022
ŁUKASZ WÓDZ i SEBASTIAN PLASOTA
Karczma „U Jakuba” – Grójec
2. Miejsce
DANIEL OTTLIK i MICHAŁ PRASZAŁEK
Hotel „Siedorf” – Karpacz
3. Miejsce
KAMIL ROGOZIŃSKI i ANDRII PATSELIA
„Satoria” Grupa SA - Warszawa