Przed nami 2. edycja konkursu "Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet"! Ruszają eliminacje
Do końca czerwca Szefowie Kuchni mogą zgłosić swoją kandydaturę do pierwszego etapu 2. edycji konkursu "Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet". Spośród nadesłanych zgłoszeń jurorzy wybiorą 6 najlepszych dwuosobowych zespołów, które 12 lipca zmierzą się w finale. Zwycięzcy konkursu otrzymają nagrodę pieniężną oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2024. Wydarzenie jest organizowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
"Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet".
Po ogromnym sukcesie ubiegłorocznego konkursu, decyzja o organizacji 2. edycji „Mięsnych Specjałów Polskiej Kuchni” nie mogła być inna! Bardzo cieszymy się, że laureaci organizowanych przez nas zmagań zdobyli Kulinarny Puchar Polski 2023. To pokazuje, że Instytut Kulinarny Transgourmet to nie tylko prawdziwa kuźnia kulinarnych talentów, ale też miejsce które przynosi Szefom Kuchni... szczęście! Zależy nam na rozwoju branży gastronomicznej, podnoszeniu jej standardów oraz rozwijaniu umiejętności osób, które ją tworzą. Wierzymy, że udział w konkursie będzie dla profesjonalnych kucharzy ciekawym doświadczeniem i szansą na rozwój ich kariery - mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros.
Udziec cielęcy i krewetka na celowniku!
Pierwszy etap konkursu „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet” polega na opracowaniu autorskich receptur na danie główne oraz amuse bouche i przesłaniu ich organizatorowi wraz z wypełnionym drukiem zgłoszeniowym. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest udziec cielęcy oraz krewetka surowa. Amuse bouche musi być z kolei przygotowane zgodnie z filozofią zero waste, a więc z resztek pozostałych po przygotowaniu dania głównego.
Swoją kandydaturę mogą zgłosić dwuosobowe drużyny składające się z Szefa Kuchni i Kucharza pomocniczego. Każdy uczestnik musi być profesjonalistą – do udziału w kwalifikacjach zostaną dopuszczone osoby pracujące zawodowo lub posiadające maksymalnie roczną przerwę w dniu przystąpienia do Kulinarnego Pucharu Polski 2024. Spośród wszystkich zgłoszeń Kapituła Konkursu wybierze 6 najlepszych zespołów.
Finał w drodze na szczyt
Zakwalifikowani uczestnicy zmierzą się w finale konkursu, który odbędzie się 12 lipca 2024 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Każda drużyna będzie musiała w ciągu 90 minut przygotować 6 porcji dania głównego oraz amuse bouche, wykorzystując podstawowe składniki oraz dowolne dodatkowe.
Tematem przewodnim finału konkursu są Mięsne Specjały, będące wyróżniającym się asortymentem w ofercie Transgourmet i Selgros. To pełna gama 250 produktów, w skład której wchodzą wszystkie gatunki mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób. Towar pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a cały proces dostawy jest monitorowany na każdym etapie. Mięsne Specjały w Transgourmet i na półkach Selgros są dostępne w dużych opakowaniach gastronomicznych.