Na przekór pandemii, lockdownowi i kilkumiesięcznej hibernacji gastronomii. Na przekór ulewie, porywistemu wiatrowi i przelotnym opadom gradu. Na przekór wszelkim znakom na niebie i ziemi, dzięki zaangażowaniu organizatorów i wsparciu sponsorów w dniu 26 czerwca 2021 roku w ramach „Festiwalu Smaków w Cieszanowie” odbyła się II edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Galicji“ - Konkursu nominowanego do finału Kulinarnego Pucharu Polski.
II edycja Konkursu Kulinarnego „Smaki Galicji“
W szranki stanęło sześć ekip kucharskich. W ramach zadań konkursowych każda drużyna musiała przygotować 8 porcji dania głównego, w którym głównymi składnikami były pstrąg, olej dyniowy i żółtko jaja kurzego, a także 8 porcji deseru na bazie sera typu ricotta, miodu kwiatowego i dowolnych trzech ziół lub roślin jadalnych (z wyłączeniem owoców).
Zmagania uczestników oceniało Jury w składzie: Kurt Scheller (Przewodniczący), Jarosław Uściński (wiceprzewodniczący), Piotr Szczygielski, Mirosław Reszczyk, Artur Lenczewski i Marcin Purgacz.
Z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski przebieg Konkursu i obrady Jury obserwowała Agnieszka Glamowska.
Po podsumowaniu punktów przyznanych przez Jury Techniczne i Jury Degustacyjne zostały ogłoszone wyniki:
I miejsce - Kamil Tłuczek oraz Piotr Kuzdro reprezentującymi restaurację Patio z Grand Hotel Boutique
którzy już dwukrotnie w latach poprzednich zdobyli nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski.
II miejsce - Krzysztof Kowalski i Karolina Halejcio z restauracji Stary Browar Rzeszowski
III miejsce - Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek z restauracji “NOVA” w Best Western Hotel Felix w Warszawie
Za profesjonalizm pracy wyróżnienie i puchar Prezesa OSSKiC otrzymała Karolina Halejcio