Niezwykły i konkurs kulinarny w dniu 30 (czwartek) marca podczas targów EUROGASTRO.

Wytypowany przez Kurta Schellera, Bartosza Petera oraz pozostałych sędziów Uczestnik wyjedzie na prywatny kulinarny weekend z Mistrzem Kurtem do Szwajcarii. Zawodnicy otrzymają także niepowtarzalną możliwość wygrania uczestnictwa w treningach Poland National Culinary Team oraz przyszłych kolacjach degustacyjnych dań przygotowywanych na Olimpiadę Kulinarną Stuttgart.

Kiedy konkurs ? 30 marca 2023 – (trzeci dzień) targów EuroGastro w Nadarzynie.
A jaki jest regulamin? Po pierwsze przywozisz ze sobą wszystkie składniki i wręcz dania / przekąski czy desery gotowe w miarę możliwości. Na miejscu są warunki do złożenia i podania dań sędziom.
Sędziowie ocenią wyłącznie dania / przekąski / desery podane im do degustacji.
Przewidujemy dwie kategorie:
Junior / uczeń szkoły gastronomicznej lub nie ukończone 23 lata
Zawodnik przygotuje jeden talerz zimnych przekąsek konkursowych. Talerz powinien zawierać minimum trzy elementy podlegające ocenie sędziów. W tej kategorii przygotuj talerz (do wyboru) wegetariański, zawierający mięsa lub ryby (do wyboru przez Uczestnika). Pomiń owoce morza.
Profesjonalista / Kucharz z ukończonym 23 rokiem życia bez limitu wieku wzwyż.
Zawodnik ma do przygotowania trzy (3) daniowe menu degustacyjnego.
Przekąska, danie główne oraz deser.
Zawodnicy zgłaszają swój udział do 27 marca do godziny 12:00 drogą mailową na adres cookpr@gmail.com i potwierdzenie wysłania maila wiadomością sms na numer 510126484 „wysłałam/ wysłałem zgłoszenie… imię i nazwisko… oraz adres z którego mail został wysłany.
Prezentacja i ocena dań zawodników odbędzie się w dniu 30 marca od godziny 10:00 do godziny 14:00
O kolejności prezentacji i oceny dań decydować będzie gotowość Zawodnika.
Werdykt zostanie ogłoszony o godzinie 15:00 wraz z wręczeniem dyplomów, medali oraz nagrody głównej czyli Prywatny weekend z „Kurem Schellerem w Szwajcarii”
Organizatorem i fundatorem naród jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
CEL KONKURSU:
Pełna dowolność decyzyjna zawodnika pozwalająca na pokazaniu swoich najlepszych umiejętności. Pozwalająca przekazać smak i formę kompletnie bez ograniczeń. Świetnym elementem będzie też ocena sędziów która bardzo szczegółowo rozbierze dania na czynniki pierwsze i wskaże plusy oraz ewentualne minusy przygotowanych dań na ich podstawie decydując o przyznaniu nagrody głównej.
Jedyny wymóg to przygotowanie w przypadku juniorów dwóch talerzy podlegających ocenie.
W przypadku profesjonalistów należy przygotować po dwa talerze przekąski, dania głównego oraz deseru.
Wszystko może / powinno być dostarczone gotowe z możliwością wykończenia na miejscu konkursu. Stanowska będą wyposażone w stoły robocze, kuchenki indukcyjne oraz piec i zlewozmywak. Zabezpieczymy także środki utrzymania czystości pracy na stanowisku / pakiet mikro ziół i kwiatów jadalnych osiągalnych w tym czasie.
Konieczny do podania sprzęt należy zabezpieczyć samodzielnie.
Należy zarejestrować się na targach na stronie www.eurogastro.com.pl i odebrać bezpłatną wejściówkę upoważniającą do wejścia na targi. Tam także znajdują się bezpłatne wjazdówki dla aut. Zapraszamy do udziału. to także być może pierwszy krok do pozostania w przyszłości częścią Kadry Narodowej