Finał IX edycji Ogólnopolskiego konkursu na najlepszy przepis kulinarny
Finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS
W dniu 9 października 2021 r. w Warszawie odbył się finał IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Artura Wawra, przedstawiciela Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, smak i zapach potrawy, techniki kulinarne, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce –Mateusz Pluciński pod opieką Pana Marcina Kolasińskiego, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi za sernik z bryndzy na kruchym spodzie migdałowo-orzechowym z kruszonką z fasoli i espumą truskawkowo-wiśniową oraz tiulem
II miejsce –Patrycja Szczepaniak pod opieką Pani Beaty Łuki, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie za comber jagnięcy w dwóch odsłonach/demi glace z wiśnią nadwiślanką/krupnioki w panierce/sernik grzybowy z suską sechlońską/puree z pasternaku/mus z marchewki/karmelizowane jabłko/olej szczypiorkowy
III miejsce –Anna Elsner pod opieką Pani Judyty Lamży, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim- Technikum nr 2 im. KEN za glazurowany comber jagnięcy w sosie winno-żurawinowym w towarzystwie kulki z krupnioka w ziołach, z purée fasolowym, chipsem serowym, jesiennymi warzywami i kurkami
Wyróżnienia otrzymali:
- Ewa Kolińska i Diana Yazichyan pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Widzewie-Ksawerów za szarlotkę na zimno z galaretką truskawkową na chrupkim ciastku, podana z sosem miętowo-czekoladowym
- Kamil Wójtowicz i Jakub Woźniak pod opieką Pana Roberta Stanka, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im, Augustyna Suskiego w Nowym Targu za góralski comber na moskolu
- Filip Słabiński, Zuzanna Dzienis pod opieką Pani Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach za suwalskiego dymnego jelenia pod miętowym mchem, na jabłkowo-truskawkowej ściółce
Ponadto w finale znaleźli się:
- Julia Ślużyńska i Marek Romanowski pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, przepis na Nogę kaczki duszoną w piwie z aksamitnym purée pietruszkowo-jabłkowym, glazurowanymi buraczkami z miodem i wiśniami oraz ziołowym olejem rydzowym
- Maksymilian Szymaszek pod opieką Pani Agnieszki Kusak, Zespół Szkół im. prof. J. Groszkowskiego w Mielcu, przepis na Wrzawę w jabłku pieczonym
- Aleksandra Pawłowska i Weronika Kulesza pod opieką Pana Michała Grzywacza, Technikum Spożywczo - Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, przepis na Brownie z konfiturą z suski sechlońskiej, śmietaną wiśniową i pudrem z andrutów