Pierwsza edycja konkursu kulinarnego Mięsne Specjały Kuchni Polskiej.

Dnia 14. 07. 2023 w Instytucie Kulinarnym Trans Gourmet odbyła się pierwsza edycja konkursu kulinarnego Mięsne Specjały Kuchni Polskiej. Konkurs został zorganizowany przez TransGourmet Selgros oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych zespołów:

  • Tomasz Wolski, Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia, Gałkowice Dolne
  • Łukasz Wojtas, Mateusz Kowalkowski – Restauracja Pałac, Warlity
  • Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Good Food, Poznań
  • Dawid Stąpór, Jacek Marzec – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
  • Paweł Liszka, Khrystyna Nykoliuk – Radisson Blue Hotel, Sopot
  • Mateusz Furczoń, Michał Adamczyk – Restauracja Góralaska Tradycja, Zakopane

Prace konkursowe oceniało Jury Degustacyjne w składzie:

  • Jarosław Uściński – przewodniczący
  • Robert Sowa
  • Sebastian Krauzowicz
  • Martin Gimenez Castro
  • Marcin Soból
  • Jerzy Pasikowski

Nad pracą podczas konkursu czuwało Jury Techniczne w składnie:

  • Marcin Gruszka
  • Maciej Hippler
  • Tomasz Ziółkowski

Sekretarzem zawodów był Michał Świerad.

Z ocen członków Jury zostały wyłonione 3 Pierwsze miejsca:

  • Paweł Liszka, Khrystyna Nykoliuk – Radissin Blue Hotel, Sopot
  • Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Good Food, Poznań
  • Tomasz Wolski, Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia, Gałkowwice Dolne

 

Zwycięscy konkursu otrzymali następujące nagrody:
-  nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 wraz z czekiem 1800PLN,
-  voucher o wartości 1000PLN na zakupy w sklepach Sergros
-  voucher na dowolne szkolenie cukiernicze w Akademii Umiejętności Inspiracja ufundowany przez firmę Barbara Luijckx
-  voucher o wartości 1000PLN na zakupy w firmie Siejemy
-  puchar i medale za zajęcie 1 miejsca w konkursie „Mięsne Specjały Kuchni Polskiej”
-  dyplomy

     Zdobywcy 2 miejsca otrzymali następujące nagrody:
-  voucher o wartości 600PLN na zakupy w firmie Siejemy
-   puchar i medale za zajęcie 2 miejsca w konkursie „Mięsne Specjały Kuchni Polskiej”
-  dyplomy

Zdobywcy 3 miejsca otrzymali następujące nagrody:
- voucher o wartości 400PLN na zakupy w firmie Siejemy
-  puchar i medale za zajęcie 3 miejsca w konkursie „Mięsne Specjały Kuchni Polskiej”

 Pozostali Uczestnicy zostali obdarowani dyplomami, pamiątkowymi medalami, voucherem na 200PLN od firmy Siejemy oraz nagrodami pocieszenia.

Następna Edycja konkursu już na rok!