Dnia 14. 07. 2023 w Instytucie Kulinarnym Trans Gourmet odbyła się pierwsza edycja konkursu kulinarnego Mięsne Specjały Kuchni Polskiej. Konkurs został zorganizowany przez TransGourmet Selgros oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Pierwsza edycja konkursu kulinarnego Mięsne Specjały Kuchni Polskiej.
W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych zespołów:
- Tomasz Wolski, Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia, Gałkowice Dolne
- Łukasz Wojtas, Mateusz Kowalkowski – Restauracja Pałac, Warlity
- Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Good Food, Poznań
- Dawid Stąpór, Jacek Marzec – Restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Paweł Liszka, Khrystyna Nykoliuk – Radisson Blue Hotel, Sopot
- Mateusz Furczoń, Michał Adamczyk – Restauracja Góralaska Tradycja, Zakopane
Prace konkursowe oceniało Jury Degustacyjne w składzie:
- Jarosław Uściński – przewodniczący
- Robert Sowa
- Sebastian Krauzowicz
- Martin Gimenez Castro
- Marcin Soból
- Jerzy Pasikowski
Nad pracą podczas konkursu czuwało Jury Techniczne w składnie:
- Marcin Gruszka
- Maciej Hippler
- Tomasz Ziółkowski
Sekretarzem zawodów był Michał Świerad.
Z ocen członków Jury zostały wyłonione 3 Pierwsze miejsca:
- Paweł Liszka, Khrystyna Nykoliuk – Radissin Blue Hotel, Sopot
- Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk – Good Food, Poznań
- Tomasz Wolski, Mateusz Nieć – Restauracja Szklarnia, Gałkowwice Dolne
Zwycięscy konkursu otrzymali następujące nagrody:
- nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 wraz z czekiem 1800PLN,
- voucher o wartości 1000PLN na zakupy w sklepach Sergros
- voucher na dowolne szkolenie cukiernicze w Akademii Umiejętności Inspiracja ufundowany przez firmę Barbara Luijckx
- voucher o wartości 1000PLN na zakupy w firmie Siejemy
- puchar i medale za zajęcie 1 miejsca w konkursie „Mięsne Specjały Kuchni Polskiej”
- dyplomy
Zdobywcy 2 miejsca otrzymali następujące nagrody:
- voucher o wartości 600PLN na zakupy w firmie Siejemy
- puchar i medale za zajęcie 2 miejsca w konkursie „Mięsne Specjały Kuchni Polskiej”
- dyplomy
Zdobywcy 3 miejsca otrzymali następujące nagrody:
- voucher o wartości 400PLN na zakupy w firmie Siejemy
- puchar i medale za zajęcie 3 miejsca w konkursie „Mięsne Specjały Kuchni Polskiej”
Pozostali Uczestnicy zostali obdarowani dyplomami, pamiątkowymi medalami, voucherem na 200PLN od firmy Siejemy oraz nagrodami pocieszenia.
Następna Edycja konkursu już na rok!