5
lst.
Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.
Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, przypada 20. października.
Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie.
Obchody tego święta zostały zainaugurowane w 2004 r. Inicjatorem był Bill Gallagher. Główny cel jaki przyświecał ustaleniu tego dnia było szerzenie świadomości o tym zawodzie w społeczeństwie, jak również dzielenie się posiłkiem z poszkodowanymi przez los, poprzez organizację imprez dobroczynnych, konkursów i pokazów kulinarnych. Chcemy uczcić święto dzieląc się pasją, wiedzą i doświadczeniem z najmłodszymi. Dzień ten jest doskonałą okazją aby promować zawód szefa kuchni oraz odnaleźć kolejne talenty sztuki kulinarnej.
W dniach od 18 do 22 października 2021 roku odbył się Wojewódzki Dzień Szefa Kuchni na Opolszczyźnie. Był to bardzo pracowity czas dla szkół. Placówki zorganizowały aż 23 wydarzenia.
10 szkół z klasami o profilu gastronomicznym województwa opolskiego i 30 nauczycieli zaangażowało się aby:
• integrować środowisko
• promować zawód kucharza
• pokazać się w środowisku lokalnym
• promować zdrowe odżywianie
• uatrakcyjnić zajęcia w szkole
Planowane wydarzenia obejmowały:
• lekcje otwarte dla innych uczniów,
• warsztaty dla dzieci z przedszkola,
• dzień pieczonego ziemniaka, dzień dyni – poczęstunek w szkole
• przygotowanie potraw jesiennym,
• gotowanie w języku angielskim
• konkurs kulinarny
• zdjęcie uczniów z miejsca praktyki, prezentacje
Wydarzenia promował plakat.
W tym roku w obchody Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni w dniach od 17 do 21 października 2022 roku włączyło się 9 szkół z opolszczyzny: Opola, Nysy, Głubczyc, Strzelec Opolskich, Gorzowa Śląskiego, Kluczborka, Prudnika, Kędzierzyna-Koźla, Olesna oraz szkoła w Lututowie woj. łódzkie i Brzostowie woj. wielkopolskie.
Ponad 20 nauczycieli zorganizowało 24 wydarzenia. Inicjatorem akcji jest Alicja Świczewska-Koss nauczycielka z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, która pragnie tym wydarzeniem łączyć wysiłki szkół w promocji zawodu kucharza i technika żywienia i usług gastronomicznych. W każdej szkole w ciągu roku szkolnego organizowanych jest wiele akcji, nauczyciele dużo energii i czasu poświęcają na ich przeprowadzenie. Kumulacja wydarzeń w jednym tygodniu w całej Polsce podczas Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni pomoże w promocji zawodu. Jest to czas na pochwalenie się swoimi osiągnięciami w mediach regionalnych. Nie musimy rywalizować, jak to się zdarza podczas konkursu, lecz każdy pracuje na swój rachunek promując szkołę. Wystarczy zorganizować jedno wydarzenia pod wspólnym hasłem i opatrzenie plakatem. Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni jest propozycją dla nauczycieli szkół gastronomicznych całej Polski.