XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

10 sierpnia 2019 roku w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny, ostatni z tegorocznych konkursów nominowanych do Finałów KPP.

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to jeden z najstarszych konkursów kulinarnych w Polsce. Jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz o wyrobach z mleka owczego i owczarstwie.

Organizatorami wydarzenia byli Leszek Makulski, Kamil Makulski i Agata Czudek, współorganizatorami były miasto Ustroń, Dom Kultury „Prażakówka” oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim, a patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs odbył się przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Prawidłowy przebieg obserwowała przedstawicielka Kulinarnego Pucharu Polski Katarzyna Świderska.

Tegoroczna edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbyła się w studiu kulinarnym RM Gastro.
Do udziału w konkursie - z nadesłanych zgłoszeń - zostało wytypowanych 7 ekip kucharskich.
W ramach zadań konkursowych przygotowywano danie główne, w którym składnikami obowiązkowymi były comber jagnięcy, kalarepa, pieprznik jadalny, olej z esencją masła Kruszwica oraz demi glace Chef Nestle.
Jako drugi elementem zmagań kulinarnych, uczestnicy mieli obowiązek przygotować deser, w którym należało użyć sera owczego typu bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego z solą morską „Chopin” oraz jeżyny.

Zmagania ekip kucharskich oceniało jury w składzie Piotr Szczygielski (przewodniczący jury), Daniel Makulski, Jacek Zięba, Adam Kotomski, Bartłomiej Kubica, Karel Drapal, Piotr Sabała. W roli sędziów technicznych wystąpili Maciej Kołodziejczyk i Grzegorz Bukowiec.

Konkurs wygrali zeszłoroczni zwycięzcy Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten zakwalifikował się do finału Kulinarnego Pucharu Polski kilka tygodni temu wygrywając konkurs „Smaki Galicji”, nominację otrzymała ekipa kucharska, która zajęła miejsce drugie Marta Podgórska i Agnieszka Osipowicz z Hotelu Notera w Chojnicach. Na trzecim miejscu uplasowali się: Dawid Konior i Kacper Sproski z Restauracji Pastamore w Bielsko-Bialej.

Nagrodę specjalną, Puchar Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni otrzymali Piotr Wielgo i Jarosław Ciołek                „Best Western Hotel Felix” z Warszawy.