20
lp.
Smaki Galicji
14 lipca 2019 roku w Gorajcu (gmina Cieszanów) odbył się Konkurs kulinarny Smaki Galicji.
Zwycięzcy Konkursu otrzymali nominacje do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
Konkurs Smaki Galicji został zorganizowany przy wsparciu i pomocy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Głównym sponsorem Konkursu była Firma Selgros Cash & Carry.
Smaki Galicji to konkurs będący częścią dużego przedsięwzięcia – Festiwalu Smaków w Cieszanowie - mającego na celu budowanie świadomości odnośnie walorów produktów regionalnych.
W Konkursie wystartowało 6 drużyn, które miały za zadnie przygotować 8 porcji zupy z obowiązkowym wykorzystaniem:
- żeberek wieprzowych (surowych)
- masła tradycyjnego (polskie)
- kapusty (dowolny rodzaj)
- kminku zwyczajnego (świeży lub suszony)
oraz
8 porcji dania głównego w którym obowiązkowo należało użyć takie produkty jak:
- boczek surowy (ze skórą bez kości)
- marchew (polskie odmiany)
- ziemniaki (polskie odmiany)
- pokrzywa zwyczajna.
Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie:
- Jarosław Uściński – Przewodniczący
- Krzysztof Gawlik
- Piotr Szczygielski
- Jean Bos
- Mirosław Reszczyk
Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali:
- Zbigniew Łęgowski
- Daniel Gorczyca.
Konkurs kulinarny Smaki Galicji wygrali
Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Restauracji Patio w Grand Hotel Botique w Rzeszowie,
otrzymali oni przedostatnią nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Ponadto Kamil Tłuczek otrzymał dwie nagrody specjalne: wyjazd z Poland Culinary Team na Olimpiadę Kulinarną do Stuttgartu w 2020 r. oraz wyróżnienie za najlepsze danie w konkursie Smaki Galicji przyznane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej.
Drugie miejsce zdobyli
Patryk Glinkowski i Łukasz Misiorny z Restauracji Grodzka 12 w Lesznie.
Trzecie miejsce przypadło
Natalia Zając i Dawid Bojda z Kawiarni Stary Piernik w Rzeszowie.
Podczas Konkursu Kulinarnego Smaki Galicji zorganizowane były warsztaty kulinarne uświetnione pokazem mistrzów. Mistrzowskie dania przygotowali Wojciech Balicki i Maciej Grubman.