Archiwum 2019

"SMAKI GALICJI" - Konkurs Kulinarny

W dniu 14 lipca 2019 roku w Gorajcu (gmina Cieszanów) odbędzie się Konkurs Kulinarny „SMAKI GALICJI”

Zwycięzca konkursu nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Każda z zakwalifikowanych ekip kucharskich ma za zadanie wykonać:

  • 8 porcji zupy - z obowiązkowym wykorzystaniem
      • Żeberka wieprzowe (surowe)
      • Kapusta (dowolny rodzaj)
      • Masło tradycyjne (polskie)
      • Kminek zwyczajny (świeży i/lub suszony)
  • 8 porcji dania głównego - z obowiązkowym wykorzystaniem
    • Boczek surowy (ze skórą bez kości)
    • Ziemniaki (polska odmiana)
    • Marchew (polska odmiana)
    • Pokrzywa zwyczajna (świeża)

            Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 03 lipca 2019 rokuna adres: szczygielski.piotr@interia.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 04 lipca 2019 roku.

Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Konkursie do dnia 06 lipca 2019 roku. (drogą elektroniczną na adres: szczygielski.piotr@interia.pl).
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.

          Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez zakwalifikowanych uczestników Konkursu listy zapotrzebowania  produktów, nie później niż do dnia 06 lipca 2019 roku) zabezpieczy niektóre główne składniki niezbędne do przygotowania dań konkursowych.
Na każdym stanowisku konkursowym:

  • Boczek wieprzowy surowy (ze skórą bez kości)       -           1,00 kg
  • Żeberka wieprzowe (surowe)                    - 3,00 kg

W formie bufetu:

  • Marchew (polska odmiana)                       - 1,00 kg/na ekipę kucharską
  • Masło (tradycyjne polskie)                       - 0,25 kg/na ekipę kucharską

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub telefon 607 277 097.

Regulamin Konkursu - do pobrania

Arkusz zgłoszeniowy - do pobrania