Archiwum 2019

"Europa na Widelcu"

W dniach 29.05-01.06.2019 odbyła się kolejna-11 edycja Festiwalu Kulinarnego „Europa na Widelcu”. Na dwa dni Wrocławski rynek wypełnił się zapachem, smakami i gośćmi z niemalże wszystkich krajów europejskich by wspólnie zjednoczyć się kulinarnie i ukazać różnorodność i bogactwo własnych kuchni.

Od 2009 roku, w czerwcu każdego roku, podczas Europy na Widelcu, kuchnia dolnośląska staje się dla nas elementem większej całości. Regionalne produkty układane są na stołach obok dań chociażby z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, czy Niemiec. W ten sposób zapraszamy wrocławian i turystów do wzięcia udziału w wielkiej biesiadzie na wrocławskim rynku. Każdego roku na festiwal składa się kilka podstawowych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne ambasadora festiwalu – Roberta Makłowicza. Biesiada europejska jest uczczeniem pierwszych, częściowo wolnych wyborów z 1989r. (źródło: smakiwroclawia.pl). Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni patronuje temu kulinarnemu wydarzeniu, a jego członkowie czynnie biorą udział w przygotowaniach i samym wydarzeniu-prowadząc wspólnie pokazy kuchni różnych regionów, degustacje dla gości oraz wdając się w ciekawe dyskusje i rozprawy dotyczące kuchni i dań krajów europejskich.