23 edycja Międzynarodowych targów Gastronomicznych Euro Gastro

W dniach 27-29 marca odbyła się, już  23 edycja Międzynarodowych targów Gastronomicznych Euro Gastro, którą patronatem swoim objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

W ciągu trzech dni swoje nowości, najciekawsze projekty oraz najnowsze trendy  w biznesie gastronomicznym zaprezentowało ponad 200 wystawców z całej Europy.

Polski rynek gastronomiczny nieustannie się rozwija i ewoluuje, i dlatego także jest miejscem, o które walczy wielu producentów i usługodawców; nie zabrakło firm, które oferują nowe technologie i rozwiązania, odwiedzający, a pośród nich szefowie kuchni oraz inwestorzy uważnie przyglądali się trendom i nowościom, które mają usprawnić, i także uatrakcyjnić świat gastronomii.

Nie zabrakło prezentacji kulinarnych i live cookingu, podczas których oferuje się produkty i technologie; wielu wystawców, dysponując zapleczem gastronomicznym prezentowało na bieżąco komentując nowe rozwiązania i techniki mające ułatwić i usprawnić pracę w kuchni.
Najokazalszym stoiskiem prezentacyjnym mógł poszczycić się Selgros
Transgourmet- partner  targów, który w tym roku, oprócz przedstawienia własnej oferty ze wskazaniem na światowe nowości, calość poparł prezentacjami kulinarnymi w wykonaniu Narodowej Reprezentacji Kucharzy -Poland National Culinary Team pod przewodnictwem Kapitana-Bartosza Petera.

Prezentowano dania klasy gourmet przyrządzone na bazie produktów specjalistycznych i przy użyciu ciekawych i efektywnych technik-kompresji, wędzenia w niskich temperaturach, z zachowaniem cech charakterystycznych dla danego produktu.Stoisko cieszyło się dużą popularnością, i pozwoliło przybliżyć trendy oraz standardy które będa obowiązywać w najbliższym czasie.