24-28 listopada w Luksemburgu odbywała się 13. edycja Villeroy & Boch Kulinarnego Pucharu Świata. W mistrzostwach uczestniczyło ponad 1000 zawodników z 54 krajów, w tym 30 drużyn narodowych profesjonalistów, 15 drużyn narodowych juniorów, 15 drużyn narodowych catering community, 45 drużyn regionalnych oraz 750 zawodników indywidualnych.
Nasz kraj reprezentowało ponad 30 kucharzy, cukierników i mistrzów carvingu, zarówno w konkurencjach drużynowych – narodowych jak i indywidualnych.
Zdobyliśmy łącznie 15 medali w tym aż 8 złotych.
Wielki Sukces Polskiej Gastronomii w Luksemburgu!!!
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, wystawiło Narodowa Reprezentacja Kucharzy, której selekcjonerem i trenerem od 2016 r. jest Sebastian Krauzowicz, a kapitanem Bartosz Peter.
Reprezentacja wywalczyła brązowy medal w kategorii prezentacji dań – cold plate oraz srebrny w kategorii kuchnia gorąca, serwując kolację dla 112 gości i jurorów.
Skład drużyny: Kapitan Bartosz Peter, Artur Skotarczyk, Mariusz Roch, Jarosław Kin, Marcin Gruszka, Dawid Grucel, Adam Adamczak, Michał Kuduk, Maciej Hippler, Adam Woźniak), trenerzy - Sebastian Krauzowicz, Zenon Hołubowski, Janusz Profus, Joanna Klimas Profus, Lech Pluciński, Rafał Gajownik.
W startach indywidualnych Narodowa Reprezentacja Kucharzy zdobyła:
Trzy złote medale dla Polek w kategorii cukiernictwa artystycznego, kategoria rzeźby z cukru i marcepanu: Ewa Drzewicka - złoty medal, Renata Martyna - ZŁOTY MEDAL oraz Angelika Chwyć – zloty medal i dodatkowo nagroda za najlepszy wynik, maksymalną liczbę punktów 100/100.
NAJLEPSZA NA ŚWIECIE W SWOJEJ KATEGORII. POKONAŁA 213 ZAWODNIKÓW!!! BRAWO!!!
Natomiast Juniorzy Michał Ziaja – srebrny medal a Patryk Mach brązowy medal w kategorii cold plate, mamy młodych utalentowane kucharzy, to fantastyczna informacja w kontekście przyszłych startów.
Reprezentanci Polski zdobyliśmy łącznie 15 medali w tym aż 8 złotych.
Wielkie Gratulacje!!! dla zawodników, trenerów, całej ekipy technicznej oraz Sponsorów bez których tego sukcesu by nie było.
Dziękujemy!!!