110 przystawek, dań głównych i deserów wydano w minioną sobotę, podczas charytatywnej kolacji w restauracji L’atmosphere, w hotelu Hilton Inn Kraków Airport. Wszystkie potrawy przygotowane zostały przez Narodową Reprezentację Kucharzy Polskich, która już za niespełna miesiąc będzie walczyć o mistrzowski tytuł w trakcie Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Selgros Cash&Carry i Transgourmet wystąpił jako oficjalny partner wydarzenia i partner strategiczny Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Trening w szczytnym celu, Culinary World Cup 2018 Fine Dining w Krakowie!
Lepszego sprawdzianu przed Kulinarnym Pucharem Świata w Luksemburgu Narodowa Kadra Kucharzy nie mogła sobie wymarzyć. Podczas kolacji charytatywnej Culinary World Cup 2018 Fine Diningnajlepsi kucharze w Polsce, w ciągu 5 godzin przygotowali przystawkę, danie główne i deser dla 110 gości obecnych tego wieczoru w eleganckiej restauracji L’atmosphere. Dochód ze sprzedaży biletów zostanie przeznaczony na wsparcie krakowskiego domu fundacji Ronalda McDonalda. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania kolacji dostarczył Selgros i Transgourmet.
- To dla nas duże wyróżnienie, że kolację charytatywną uświetniła obecność najlepszych kucharzy w Polsce, którzy wykorzystali swój talent i umiejętności do realizacji szczytnego celu. Bardzo cieszymy się również, że Dawid Grucel, członek Narodowej Kadry Kucharzy Polski, od marca współpracuje z naszym hotelem pełniąc rolę szefa kuchni w restauracji L’atmosphere. To ogromny zaszczyt móc kosztować potraw, które wychodzą z rąk ekspertów, i które serwowane będą podczas prestiżowego konkursu już 24 listopada w trakcie Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu – mówi Kaja Wachowska, Dyrektor Generalna Hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport.
Narodowa Kadra Kucharzy Polski miała dokładnie 5 godzin na przygotowanie potraw zawartych w menu. Dla zawodników była to przede wszystkim możliwość sprawdzenia swoich sił pod presją czasu i otoczenia. Wśród serwowanych dań znalazły się:
• Przystawka: podpalany łosoś z krewetkami i chili, kluska śląska z wędzonym łososiem i porem, świeża sałata i koper włoski, kohlrabi panna cotta z salsą ogórkową, majonez koperkowy, sos śmietanowy;
• Danie główne: pieczona polędwica jagnięca z lubczykiem i cytryną, krokiet z gorczycą i pieczonym czosnkiem, delikatnie wędzona modra kapusta z posypką z chrupiących warzyw, młoda marchewka i lejowiec dęty glazurowane na palonym maśle, puree ziemniaczano-selerowe z chrupiącym karczkiem jagnięcym, sos rozmarynowo-cytrynowy;
• Deser: klasyczny polski sernik karmelizowany infuzowany cukrem pomarańczowym, lody malinowo-maślankowe, galaretka z owoców tropikalnych, chrupiące ciastko czekoladowe z musem z mango i marakui z dodatkiem owoców leśnych.