9 października 2018 w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni. Coroczne największe spotkanie szefów kuchni.
W Kongresie udział wzięło 1.750 uczestników, którzy z zainteresowaniem wysłuchali wystąpień z zakresu zarządzania rentownością restauracji; marketingu i profilowania grup docelowych restauracji; zarządzania personelem; zasad kreacji menu; zwiększania sprzedaży; karty win oraz unikaniem wypalenia zawodowego oraz dwóch debat.
Kongres Szefów Kuchni 2018 r.
Jednym z najciekawszych i mających największe audytorium, było wystąpienie naszego Prezesa Jarosława Uścińskiego. Tematem, omówionym przez Prezesa OSSKiC było: "Jak menu powinno opowiadać, zachęcać i budzić do życia ślinianki. Proste recepty i schematy zależnie od gościa dla jakiego miejsce jest dedykowane”, temat ważny dla każdego Szefa Kuchni.
W trakcie kongresu rozegrana została gra sytuacyjna Most Wanted oraz odbyły się liczne warsztaty produktowe przygotowane przez dostawców w strefie ekspozycyjnej.
Kongres miał formę zamkniętą. Uczestniczyć w nim mogły jedynie osoby wcześniej zarejestrowane i zaakceptowane przez Organizatora. Udział w wydarzeniu dla Szefów Kuchni był bezpłatny. Organizator planuje kolejną edycję Kongresu w roku 2019.