Dziś rozpoczął się 18 finał Kulinarnego Pucharu Polski

W tym roku konkurs, uznawany przez profesjonalnych kucharzy za najbardziej prestiżowy w Polsce, będzie trwał dwa dni.
Do rywalizacji przystąpiło 10 drużyn:

  • Maciej Małecki i Marcin Nowak (Kulinarny Rajd Mistrzów);
  • Dawid Konior i Bartosz Puchałka (Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”);
  • Jarek Owczarczyk i Robert Branicki (Konkurs Młodych Talentów L’Art de la Cuisine Martell);
  • Piotr Huszcz i Katarzyna Kaczmarczyk (IV Mistrzostwa w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra);
  • Marcin Borowczyk i Jędrzej Matyśkiewicz (konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku);
  • Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej w Szczawnie-Zdroju);
  • Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika (konkurs kulinarny "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro");
  • Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska (konkurs kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”);
  • Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro – (XIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny);
  • Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski (zwycięzca KPP 2017).

Dzisiaj zawodnicy przygotowywali przystawkę i deser, jutro przyjdzie czas na danie główne. Wszyscy obserwatorzy zadają sobie pytanie, czy kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy pójdzie w ślady reprezentacji siatkarzy i, jako pierwszy w historii KPP, obroni zdobyty w minionym roku tytuł.

Konkursowi patronują najważniejsze w kraju stowarzyszenia branżowe: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników, Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Euro-Toqes Polska.