Archiwum 2018

18 finał Kulinarnego Pucharu Polski

Kulinarny Puchar Polski to konkurs, który co roku wyzwala ogromne emocje w środowisku polskiej gastronomii. Kto w tym roku otrzyma miano „Najlepszego z najlepszych”? Przekonamy się już 3 października.

Już 1 października rozpoczną się w Poznaniu Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO i INVEST HOTEL – wydarzenie, na którym najnowsze rozwiązania dla sektora HoReCa prezentują liderzy rynku. Sercem wydarzenia, od 18 lat, jest scena kulinarna, na  której rozgrywa się Kulinarny Puchar Polski. Konkursowi patronują najważniejsze stowarzyszenia gastronomiczne w kraju, a jego wygranie stanowi marzenie wielu kucharzy.

W tym roku dania przygotowane przez zawodników będzie oceniało przez dwa dni międzynarodowe jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka. Za stołem sędziowskim zasiądą: Monika Ignaciuk, Piotr Kamieniczny, Gianluca Tomasi, Jaroslav Orsevski,  Ramon Roteta, Paweł Salamon, Marcin Soból oraz Krystian Zalejski reprezentujący Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Pierwszego dnia konkursu zawodnicy przygotują przystawkę i deser. Produktami obowiązkowymi
do przygotowania przystawki są pstrąg oraz burak (dowolny rodzaj). W deserze natomiast obligatoryjnie muszą być wykorzystane: jogurt naturalny typu greckiego, dynia piżmowa lub hokkaido oraz herbata typu earl grey.

W przypadku dania głównego (drugi dzień konkursu) zawodnicy otrzymają do dyspozycji 100% tuszy kaczki. Obowiązkowe jest wykorzystanie takich elementów jak udo kaczki, pierś kaczki i wątróbka. Reszta tuszy może zostać spożytkowana przez uczestników wedle potrzeby. Kaczka to jedyny składnik obowiązkowy w tej konkurencji, a dodatki do niego zależeć będą od koncepcji zawodnika. Skąd taki pomysł na danie główne?

– Po pierwsze, chcemy, żeby tak jak w poprzednim roku przy deserze, uczestnicy finału KPP mieli szerokie pole do popisu i wykazali się nie tylko zdolnościami technicznymi, ale przede wszystkim umiejętnością projektowania kompletnego dania, w którym składnik główny wraz z zaproponowanymi

przez kucharzy dodatkami będą stanowiły idealną całość, zarówno pod względem smaku, połączenia różnych tekstur, jak i wizualnie. Bazą będzie kaczka. To chyba, zaraz po rogalach świętomarcińskich, najbardziej rozpoznawalny specjał Wielkopolski. Tu w Poznaniu, gdzie odbywa się konkurs, warto sięgnąć do tradycji regionu. Mamy jednak nadzieję, że finaliści zaproponują całkiem niebanalne propozycje dania z wykorzystaniem tego składnika. – objaśniaAgnieszka Glamowska, dyrektor projektu.

W tym roku do rywalizacji przystąpi 10 drużyn. Dziewięć z nich zostało zakwalifikowanych na podstawie wygranej w tzw. konkursach nominowanych. Są to:

  1.      Maciej Małecki i Marcin Nowak (Kulinarny Rajd Mistrzów)
  2.      Dawid Konior i Bartosz Puchałka (Ogólnopolski Festiwalu Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”)
  3.      Jarek Owczarczyk i Robert Branicki (Konkurs Młodych Talentów L’Art de la Cuisine Martell)
  4.      Piotr Huszcz i Katarzyna Kaczmarczyk (IV Mistrzostwa w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra)
  5.      Marcin Borowczyk i Jędrzej Matyśkiewicz (konkurs im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku)
  6.      Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski (IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej w Szczawnie-Zdroju)
  7.      Grzegorz Adamarek i Dariusz Osika (konkurs kulinarny "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro")
  8.      Grzegorz Bucki i Adriana Wójcikowska (konkurs kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”)
  9.      Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro – (XIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny).

Dziesiątą drużynę utworzy broniący tytułu Bartosz Peter – zwycięzca KPP 2017 wraz ze swoim pomocnikiem Dawidem Wojciechowskim.

Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej Gali, która odbędzie się dnia 3 października

w Sali Ziemi, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.

Kontakt dla mediów: Katarzyna Świderska, e-mail: katarzyna.swiderska@mtp.pl, tel. 691 033 850.