Ostatni konkurs nominowany do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski odbył się w sobotę, 11 sierpnia, w Ustroniu. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to wydarzenie z długoletnią tradycją.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem takich składników jak: comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości, brukiew, jeżyny, olej z esencją masła „Kruszwica”, fondy firmy Nestel. Nie zabrakło też słodkiego elementu rywalizacji. Uczestnicy Mistrzostw mieli za zadanie zaserwować również deser, w którym należało obowiązkowo wykorzystać ser owczy do wyboru; bryndza, bundz, oscypek, likier karmelowy z solą morską „Chopin” oraz żurawinę „Develey”.
W konkursie wystartowało 5 drużyn, a ich zmagania kulinarne oceniało Jury w składzie: Krzysztof Gawlik (Przewodniczący), Piotr Szczygielski (Vice Przewodniczący) oraz Jacek Zięba, Thierry Ayel, Marcin Gruszka, a nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Karol Kuc i Sławomir Saguła.
Największą ilość punktów, a tym samym nagrody i nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski zdobyli: Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro reprezentujący restaurację w Hotelu Rado w Mielcu.