Olimpiada Kulinarna IKA Stuttgart 2020 r. Dzień trzeci.

Wolne od stresu zmagań olimpijskich.
Niemniej dzień upłynął bardzo pracowicie. Członkowie Zarządu wraz z kadrowiczami spotkali się z Zarządem sponsora, w fabryce noży – GIESSER.
Giesser to wiodący na świecie, niemiecki producent wysokojakościowych noży i profesjonalnych akcesoriów. Początki tej rodzinnej firmy sięgają aż 1776 roku.


Obecnie w fabryce w Winnenden, w Niemczech, produkowanych jest 8000 noży każdego dnia, a asortyment firmy obejmuje 2500 rodzajów artykułów, produkowanych z najwyższej klasy, selekcjonowanych materiałów, spełniających normy higieny i bezpieczeństwa żywności. To właśnie materiały oraz proces ich obróbki stanowią o sukcesie firmy Giesser.
Ostrza noży Giesser są wykonane z wysokogatunkowej stali chromowo-molibdenowej, utwardzanej w procesie próżniowym do 56 - 57 stopni w skali Rockwella.
Polerowana powierzchnia ostrza zapewnia odporność na rdzę i trwałość krawędzi skrawającej.
Rękojeść noży jest wykonana z antypoślizgowego i przyjemnego w dotyku tworzywa (TPE).
Odpowiednie ukształtowanie rękojeści zapewnia bezpieczny chwyt oraz zmniejsza ryzyko zsunięcia się dłoni podczas trzymania noża.
Dla otrzymania optymalnej wytrzymałości i trwałości noży, Giesser opiera się na nowoczesnej technologii hartowania – ostrza są nagrzewane w próżni i schładzane w ciekłym azocie. Noże Giesser cechuje także unikatowa krawędź tnąca oraz idealny stopień twardości ostrza – wartość HRC 55–57 uniemożliwia wyszczerbienia, przy zachowaniu łatwości ostrzenia. Dzięki wielowiekowej tradycji, zdobytej wiedzy i doświadczeniu, produkty marki Giesser spełniają nawet najbardziej wygórowane wymagania.