IKA/Olimpiada Kulinarna odbywa się już po raz 25.
W tym roku, po raz pierwszy miejscem zmagań kucharzy i cukierników stały się tereny hal targowych w Stuttgarcie.
W inauguracji Olimpiady uczestniczyło prawie 2 tysiące najlepszych kucharzy i cukierników z 70 krajów.
Otwarcie Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA.
Przy wtórze wiwatów kilkuset szefów kuchni, cukierników i indywidualnych wystawców , reprezentacje poszczególnych krajów, machając flagami wkroczyło do Internationale Congresscenter Stuttgart (ICS), wprowadzając niezapomniany nastrój rywalizacji w największym na świecie konkursie kulinarnym.
Podczas oficjalnego otwarcia przemawiali między innymi Stefan Lohnert (szef targów), Richard Beck (prezydent VKD).
Jak na prawdziwą Olimpiadę przystało został zapalony symboliczny znicz olimpijski, tego uroczystego ceremoniału dokonał niemiecki gimnastyk sportowy - wielokrotny medalista mistrzostw świata i Europy w gimnastyce - Fabian Hambüchen.
Podczas tegorocznej Olimpiady Kulinarnej, po raz pierwszy w historii, w międzynarodowym składzie sędziowskim zasiadł polski Juror – Joanna Ochniak, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni na Olimpiadzie Kulinarnej IKA/Culinary Olimpics w Stuttgarcie wystartowały :
- Narodowa Reprezentacja Polski – kadra seniorów
- Narodowa Reprezentacja Polski – kadra juniorów