Reprezentacja Seniorów

Poland National Culinary Team

Joanna Klimas-Profus

Trener sekcji cukierniczej Kadry Narodowej.

Mistrzyni cukiernictwa, córka śląskiego piekarza Romana Klimasa z Karchowic. Ukończyła szkołę cukierniczą w Targowskich Górach. W 1998 r. wygrała Mistrzostwa Cukiernicze Juniorów w Poznaniu (Polagra), uczestniczyła w wielu konkursach kulinarnych, m.in.: Kujawsko-Pomorskich Potyczkach Kulinarnych, Mistrzostwach Polski Bonduelle. Razem z mężem, Januszem Profusem, od 2004 r. pracuje w Pracowni Rarytasów w firmie E.Wedel. Pasjonatka „szycia” w czekoladzie, słynie z czekoladowych rzeźb inspirowanych polską modą, tworząc niepowtarzalne eksponaty w formie strojów, które kilkakrotnie prezentowała podczas targów cukierniczych Expo Sweet, konferencji i spotkań. Jej prace wystawiane są na targach krajowych i zagranicznych, m.in. na Światowej Wystawie EXPO 2015 w Mediolanie. Współprowadzi program „Słodko i wytrawnie” w TVP2 oraz „Z czekoladą w kuchni” w Polscie. Od wielu lat jest autorką publikacji fachowych w Przeglądzie Piekarskim i Cukierniczym.