Reprezentacja Seniorów

Poland National Culinary Team

Janusz Profus

Trener sekcji cukierniczej Kadry Narodowej.

Jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników, znany i ceniony fachowiec, w zawodzie pracuje od 1989 r. Maestro Czekolady firmy Wedel, były wykładowca Warszawskiej Szkoły Cukierniczej, gość w licznych programach telewizyjnych i radiowych, współautor francuskiej książki „Escales d’exception”. Pomysłodawca i współorganizator targów branży cukierniczo-lodziarskiej Expo Sweet, organizator i juror wielu konkursów i mistrzostw podczas tych targów.
Ma na koncie wiele sukcesów: pierwsze miejsce w Mistrzostwach Polski Cukierników (Warszawa, 1996), trzecie miejsce w konkursie dekoracji z karmelu (Lyon, 1998) i Mistrzostwach Świata Cukierników (Brno, 1999). Od lat trener polskich ekip cukierników, które zajmują czołowe miejsca w międzynarodowych konkursach. Przygotowywał polską ekipę do Mistrzostw w Las Vegas i brał w nich udział jako juror.

Odznaczony medalem Ministra Edukacji, otrzymał też Złoty Medal im. J. Kilińskiego za zasługi dla polskiego rzemiosła, a także Odznakę Honorową Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.