Partnerzy

 

WAŻNE SPOTKANIE ROBOCZE

 

Worldchefs Congress & Expo organizowany jest co dwa lata. Tegoroczny odbywał się w stolicy Malezji Kuala Lumpur, trwał cztery dni i zgromadził ponad 1000 osób z 80 krajów świata.

Polskę reprezentowali na nim Prezes OSSKIC Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk oraz Joanna OchniakNa te kongresy trzeba jeździć przede wszystkim dlatego, że należymy do struktur stowarzyszenia. I przynajmniej raz na dwa lata musimy spotkać się z władzami, a także z kolegami z innych krajów. – tłumaczy Jarosław Uściński.Od 8 do 16 jesteśmy na obradach, bo tu są załatwiane sprawy przeróżnej wagi: od zmian w statucie i regulaminie, poprzez wybory, spotkania panelowe, wykłady i prezentacje nowych trendów, aż po spotkania ze sponsorami, producentami jedzenia i sprzętu. Więc wbrew pozorom i różnym domysłom, to spotkanie robocze, a nie rozrywkowa impreza. Tym bardziej, że jetlag też swoje robi… – dodaje.

W Kuala Lumpur przeprowadzono m.in. wybory nowych szefów organizacji regionalnych (Azja, Europa), wybrano miejsce organizacji Worldchefs Congress & Expo w roku 2022 (Emiraty Arabskie pokonały Australię), dyskutowano również o sposobach ograniczenia marnowania żywności. – Ten Kongres zawsze był spotkaniem łączącym wielką rodzinę Worldchefs. Jednak w tym roku stało się jasne, że to coś więcej, niż tylko spotkanie rodzinne: Kongres stał się miejscem nauki o współczesnym świecie i naszym w nim miejscupowiedział na zakończenie Thomas Gugler, Prezydent Worldchefs.

Do zobaczenia za dwa lata w St Petersburgu!