Partnerzy

 

Hermes dla Kapitana

 

We czwartek, 10 maja, w Poznaniu już po raz 20. Poradnik Restauratora przyznawał prestiżowe nagrody Hermes. W kategorii „Młody talent” nagrodę dostał Bartosz Peter, kapitan Polish National Culinary Team. – Zaskoczyło to nas, ale też bardzo ucieszyło. Tym bardziej, że Bartek jest moim wychowankiem – mówi Sebastian Krauzowicz, trener i selekcjoner reprezentacji. – Uważam, że to dopiero początek jego sukcesów. Teraz czeka nas Puchar Świata, więc tym bardziej się cieszę, bo Bartek jest człowiekiem, któremu woda sodowa nie uderza do głowy. On jednego dnia odbiera nagrodę, a następnego bierze się do pracy i myśli co więcej może zrobić – dodaje.

Bardzo zadowolony z wyników jest również Jarosław Uściński, dyrektor reprezentacji i prezes OSSKIC. – Wyróżnienie dla Bartka dowodzi wysokiej klasy naszych reprezentantów. Zarazem potwierdza też, że dotychczasowa koncepcja tworzenia i prowadzenia reprezentacji się sprawdza – powiedział– Cieszymy się również z sukcesów naszych najbliższych przyjaciół: mam tu na myśli docenienie pracy Janusza Profusa i Joanny Klimas-Profus w kategorii „Kawiarnie/Lodziarnie/Cukiernie” – dodał. Skomentował także nagrody w innych kategoriach: – Równie ważna jest nagroda „za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm” przyznana Akademii Kulinarnej Transgourmet i Selgros C&C: współpracujemy od lat i podpisuję się pod tym werdyktem obiema rękami. Wyróżnienie Stop Cafe PKN Orlen w kategorii „Sieci HoReCa” to również uznanie nowoczesności i profesjonalizmu.

A oto pełne wyniki Hermesów Poradnika Restauratora 2018

OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII: Robert Skubisz, restauracja Amber Room, Warszawa;

MŁODY TALENT: Bartosz Peter, restauracja Copernicus Toruń Hotel, Toruń, kapitan Poland National Culinary Team;

HERMES PORADNIKA RESTAURATORA 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C;

HERMES PORADNIKA RESTAURATORA 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis;

RESTAURACJA Z RENOMĄ: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa;

RESTAURACJA Z TRADYCJĄ: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek;

RESTAURACJA HOTELOWA: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, restauracja La Maison, Andrzej Jakomulski

KAWIARNIE/LODZIARNIE/CUKIERNIE: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus;

SIEĆ HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!