Partnerzy

 

Szefowie wybrali najlepsze polskie sery

 

29 września w restauracji Moonsfera odbyła się kolejna edycja kulinarnego konkursu sera GOOD CHEESE.

Konkurs dedykowany jest producentom, którzy komercyjnie oferują ser na polskim rynku. Nie ma w nim przegranych, ponieważ ogłaszane są jedynie trzy pierwsze miejsca w każdej ocenianej kategorii. Sery oceniają profesjonaliści: kucharze i szefowie kuchni a ocena odbywa się pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie. Jury ocenia głównie walory smakowe, ale także wrażenia ogólne zgłoszonych serów.

Do walki o medale stanęło ok. 80 serów z całej Polski. Kucharze znaleźli się przed nie lada wyzwaniem oceniając zgłoszone produkty aż w 12 kategoriach.
Jury zauważyło, że konkurs Good Cheese zmierza w stronę prestiżowej oceny – zgłaszane są produkty najlepsze z najlepszych. Największą popularnością cieszyła się kategoria Ser na deskę, gdzie wyłoniono zwycięzców w dwóch podkategoriach – ser miękki oraz ser twardy.
Sędziowie oceniają głównie walory smakowe, a także wrażenia ogólne. Serom przyglądali się profesjonaliści –  kucharze i szefowie kuchni rekomendowani przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
W tegorocznym Jury zasiadali m.in.: Jarek Uściński, Piotr Szczygielski, Mariusz Nowicki, Kevin Aiston i inni.
Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie Grand Prix konkursu Good Cheese 2017 i łącznie 36 medali odbyło się podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego 24 października br.


Więcej informacji na stronie: http://goodcontest.pl/category/goodcheese/