Partnerzy

Jubileuszowa XV edycja konkursu kulinarnego Martell 2017 !


Zwycięzcy Martella- Bartosz Peter, Rafał Kudliński z Copernicus Toruń Hotel

L'Art de la cuisine Martell 2017 kolejny raz zapisał się na kartkach gastronomicznej historii, w tym roku 04 marca odbyła się jego jubileuszowa - XV edycja konkursu oraz X - na Zamku w Rynie, który wypełnił się po brzegi kucharską bracią.

Konkurs Martell to niekwestionowana marka, profesjonalny i przygotowany z najwyższą starannością. Od wielu lat przyciąga kucharzy z całej Polski, którzy pragną w nim wystartować. W tym roku przesłano ponad 50 zgłoszeń. Cieszy więc fakt, że po rocznej przerwie powrócił do Kulinarnego Pucharu Polski.

Za sukcesem Martella niewątpliwe stoi szef kuchni hotelu Anders (Stare Jabłonki)- Dariusz Struciński, który osobiście twierdzi, że "konkurs tworzą ludzie", ale to chyba nie do końca prawda, bez odpowiedniego "dyrygenta orkiestra nie zagra", a Darek jest właśnie takim dyrygentem, który własne wyobrażenia przekłada na rzeczywistość, angażując do pracy wiele osób, również swoją córkę Nelę Strucińską.

Jak przystało na konkurs kulinarny zawodnicy musieli wykonać zadanie, które w tym roku nie należało do najłatwiejszych. W ciągu godziny należało przygotować danie główne, do którego dobierano odpowiedni rodzaj koniaku Martell. Składnikiem obowiązkowym była ryba morska Kulbin nazywana również Orłorybem, która przysporzyła zawodnikom sporo trudności, ciężko było wydobyć z niej smak i trzeba było poradzić sobie z jej dość twardą skórą.



Lista zawodników, którzy startowali w konkursie:

1. Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia, Hotel Heron Gródek pod Dunajcem, Sienna
2. Mateusz Skonka, Tomasz Ziółkowski, Quale Restaurant, Łódź
3. Dawid Walas, Kamil Maćkowski, Hotel Fabryka Wełny Hotel & Spa, Pabianice
4. Tomasz Janczewski, Arkadiusz Janiak, Andel’s by Vienna House, Łódź
5. Mateusz Sawicki, Rafał Błoński, Restauracja Projekt 36, Sopot
6. Diana Olechnowicz, Łukasz Stepnowski, Restauracja Amber Room, Warszawa
7. Krzysztof Lizak, Sebastian Szczurek, Salina Restaurant, Bochnia
8. Peter Bartosz, Rafał Kudliński, Copernicus Toruń Hotel, Toruń
9. Robert Borowski, Anna Karwowska, Introligatornia Smaku, Kraków
10. Rafał Koziorzemski, Oskar Nowicki, Restauracja Biały Królik, Gdynia
11. Tomasz Zdrenka, Michał Seyda, Restauracja Garden City, Poznań
12. Łukasz Wędzik, Kamil Kowalski, Restauracja Bulaj, Sopot
13. Jarosław Owczarczyk, Łukasz Andruszkiewicz, Strefa Restauracja & Bar, Warszawa
14. Dominik Drąg, Rafał Stegnicki, Natura Mazur Hotel & Spa Warchały, Jedwabno
15. Kamil Łudzik, Adam Tyrała, Hotel Stary, Kraków
16. Ariel Ziółkowski, Łukasz Wieczorek, Sofitel Victoria, Warszawa



Mocnym punktu konkursu Martella są sędziowie i to aż trzy składy - jury techniczne, jury degustacyjne i jury koneserów- które przyznawało własną nagrodę. Przewodniczącym składu jurorskiego - Profesjonalistów był niekwestionowany mistrz i autorytet kulinarny - szef kuchni Paweł Oszczyk, który na zakończenie kulinarnych zmagań szczegółowo omówił każde danie. W gronie jurorów znalazł się również Kurt Scheller, Jarosław Uściński, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Tomasz Purol, a także Patryk Dziamski oraz wcześniejsi laureaci konkursu Martella - zwycięzca pierwszej edycji Paweł Kałuski (1998), Ernest Jagodziński (2005) i Dawid Szkudlarek (2014).

Jurorzy bacznie obserwowali zawodników podczas pracy, o zwycięstwie zadecydowały punkty przyznane przez jury techniczne, doceniono pracę, doświadczenie konkursowe, czystość, podejście do produktu, precyzję i niewątpliwie ilość przebytych treningów, wiele drużyn pogubiło się w technikach zapominając o harmonii i strukturze w daniach. Stąd wniosek, nie samym smakiem się wygrywa !
W ścisłej czołówce można było wyłonić pięć zespołów. 

Na zamkowym dziedzińcu przygotowano również sporo ciekawych atrakcji dla zgromadzonej publiczności i uczniów szkół gastronomicznych. Można było posmakować wielu przysmaków np. jagnięciny brytyjskiej, słodkich deserów, egzotycznych owoców, czy lodów. Odbyły się warsztaty sushi, z dziczyzny, tasting koniaków, szkolenia: z trendów gastronomii i zarządzana zespołem, a Ci co chcieli zasięgnąć dawki historii zwiedzali Zamek.

Podczas wieczornej gali, która w tym roku była utrzymana w stylu średniowiecza, zaproszeni goście najpierw przystąpili do wieczerzy przygotowanej przez zespół kucharzy hotelu Zamek Ryn pod czujnym okiem szefa kuchni Ireneusza Koniuszki oraz skosztowali czekoladowego deseru autorstwa Moniki Ignaciuk z firmy Ambasador 92. Następnie wysłuchali anielskiego śpiewu sopranistki, która pojawiła się w zamkowym oknie oraz obejrzeli laserowy pokaz, prezentujący koniak Martell.



Gdy zrobiło się już dość późno przystąpiono do części oficjalnej.
XV edycja skłoniła organizatorów do podsumowań, wręczono pamiątkowe upominki organizatorom, sponsorom, jurorom i wszystkim którzy czynnie wspierają konkurs. Tradycyjnie nie obyło się bez "kwiecistej mowy trzech tenorów" - czyli Andrzeja Szumowskiego, Jeana Jacques Regnault i Andrzeja Dowigiałło, którzy w rękach dzierżyli rycerskie miecze. Pokroili też tort w kształcie butelki Martella, który wniosła rycerska oręż.

Oczywiście najważniejszym momentem było ogłoszenie wyników i poznanie tych, którzy osiągnęli podium. Decyzją jury I miejsce zdobył Bartosz Peter, Rafał Kudliński z Copernicus Toruń Hotel, zwycięzcy oprócz atrakcyjnych nagród zdobyli Puchar Przechodni Martella, wyjazd do Martell Chanteloup Cognac oraz  nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Firma Tork ufundowała wyjazd do gwiazdkowej restauracji The Jane w Antwerpii, której właścicielem jest legendarny Sergio Herman.


 
II miejsce zdobył Jarosław Owczarczyk i Łukasz Andruszkiewicz- Strefa Restauracja & Barw Warszawie.



III miejsce Dominik Drąg, Rafał Stegnicki- Natura Mazur Hotel & SPA Warchały



Jury Koneserów
doceniło wiosenne danie Rafała Koziorzemskiego i Oskara Nowickiego z Restauracji Biały Królik Gdynia.



Z całą pewnością konkurs Martell ma się dobrze i obawa że się więcej nie odbędzie jest zdecydowanie nieprawdziwa, wszystkich sympatyków zapraszamy już za rok, by wspólnie z nami przeżyli to kulinarne święto !

Artykuł pobrany ze strony papaja.pl