Aktualności

Targi Sielskie Smaki

W dniach 5-7.04.2019, na terenie Global Expo na warszawskim Żeraniu, odbyły się Targi Sielskie Smaki, którym patronował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.Pośród dziesiątek wystawców dominowały produkty regionalne i tradycyjnie wytwarzane, niejednokrotnie w domowych manufakturach i gospodarstwach rolniczych. Odnaleźć można było wiele produktów, takich jak: sery, miody, wędliny wyrabiane ręcznie, nalewki oraz przetwory oparte na owocach z certyfikowanych gospodarstw-jak np. przecier klasztorny z płatków róży lub syrop z kwiatu czarnego bzu.Stoiska oferowały degustacje a ich organizatorzy chętnie nawiązywali kontakty, również z kucharzami.

Na stoisku wspólnym z KOWR, członkowie-Szefowie Kuchni Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni prezentowali dania oparte na produktach dostępnych podczas targów.Prezentacje kulinarne odbywały się przez 3 dni, i zachęcały odwiedzających do korzystania z produktów z własnego regionu, do połączeń tradycji z nowoczesnością-przykładem był tu udziec wołowy gotowany w kiszonej kapuście z curry, polędwiczka ze świni złotnickiej z paloną kaszą gryczaną i sosem rodem z kuchni francuskiej; nie zabrakło żuru z wędzonym żółtkiem czy śledzi podanych w charakterze restauracyjnej przystawki zawierającej składniki charakterystyczne dla Naszej kuchni-buraki, chrzan, kapustę.Na bazie rodzimego pęczaku powstało pęczotto z chorizo, szpinakiem i duszoną wołowiną mazurską.

Życzylibyśmy sobie więcej tego typu okazji by móc prezentować bogactwo i różnorodni=ość kuchni polskiej, z zachowaniem jej tradycji i charakterystyki, ale podanej w sposób, który może aspirować do przysłowiowej gwiazdki.

.